ASP.NET MVC NEDİR?

ASP.Net Mvc, Microsoft’un MVC pattern’ini ASP.NET’e ekleyip, geliştirdiği bir framework’tür. MVC, özellikler web uygulamaları geliştirirken çok fazla kolaylık sağlayan bir mimaridir. MVC’nin açılımı ise Model – View – Controller ‘dır.

MODEL

Projenizde kullandığınız verileri temsil etmektedir. Veri kontrolü bu katmanda yapılır. Verilerinizi veritabanına kaydedilmesi ve kayıtlı veritabanından çekilerek gösterilmesi yine bu model kısmında gerçekleştirilebilir. VIEW HTML çıktılarınızın tutulduğu kısımdır. HTML tasarımınız View kısmında tutulur.

CONTROLLER

Basitçe izah etmek gerekirse MODEL’i çay ocağı, View’ı da müşteri olarak düşünün. Controller’da çay ocağı ve müşteri arasında devamlı getir götür yapan eleman diyebiliriz :) View üzerinde gerçekleşen işlemler sonucundaki gönderilen veriyi Model’e, Model den aldığı veriyi de View katmanına taşımakla görevlidir. Model ve View arasında bir köprü vazifesi görmektedir.

Neden ASP.NET MVC tercih etmelisiniz?

MVC ile yapılmış uygulamaların ürettiği çıktılar üzerinde büyük bir kontrol imkanına sahip olursunuz. Uygulamanın her bölümüne kolaylıkla müdahale edebiliriz. MVC ayrı ayrı katmanlardan oluştuğu için farklı projelerde bu katmanları ayrı ayrı kullanabilmek mümkün. Ayrıca katmanların ayrı olması test edilebilirliği çok kolaydır. Arama motorlarının sevdiği ve Seo uyumlu url dediğimiz modül üzerinde geniş bir kontrol alanı sağlamaktadır. Örneğin: web tasarım ile ilgili bir makale yazdınız. Başlığı “En iyi web tasarım firmaları” bununla ilgili ürettiğiniz içeriği mvc içerisinde “ en-iyi-web-tasarim-firmalari “ olarak kullanabilmeniz mümkün.

Paylaş